İHA’NIN GELECEĞİ

Geçtiğimiz son 6 yılda, özellikle askeri alanda insansız araçların kullanımının artması ile birlikte havacılıkta yeni bir alan gelişmiş oldu. İHA olarak adlandırdığımız insansız hava araçlarının hayatımıza gün geçtikçe dahil olması, bize sağladığı kolaylıkları daha iyi gözlemleyebilmemize olanak tanıyor.

Günümüzde sivil alanda en çok tarım, sinema-televizyon, arama-kurtarma ve sportif alanlarda kullanılan İHA’lar hem iş gücünü hafifletmekte hem de zamandan tasarruf etmemizi sağlamaktadır.

Doğa Dostu

Sivil alanda kullanılan İHA’ların tamamı şarj edilebilir piller ile çalışmaktadır. Böylece doğaya ve çevreye verilen zararın minimuma indirilmesi hedeflenmektedir.

Zaman Tasarrufu

Örneğin tek bir İHA ile tarım ilaçlamalarında veya arama-kurtarma çalışmalarında 10 kişilik bir ekipten çok daha kısa bir sürede verilen görev tamamlanmaktadır.



DASAL Havacılık Teknolojileri’nin üretmiş olduğu ‘Kargo 150’ ve ‘ALBATROS’ İHA’ları, lojistik ve taşımacılıkta, insansız kargo taşımacılığının gelecekte ne kadar önemli bir yer edineceğinin sinyallerini bizlere bugünden gösteriyor. Günümüzde askeri görevlerde kritik malzemelerin cephe gerisine hızlı ve etkin bir şekilde taşımacılığını yapan bu İHA’lar, gelecekte kargo firmaları ve sağlık kuruluşları için ürün sevkiyatında veya yangın söndürme faaliyetlerinde aktif görev alabilir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 8 Ekim 2021 tarihinde ‘drone taşımacılığı hava koridoru güzergahı’ olarak belirlediği pilot rota ile İHA taşımacılığının lojistik alanındaki temelleri atılmış oldu. Bu temel, droneların izleyeceği rota, hangi irtifada uçacağı, iniş-kalış ve teslimat noktaları gibi bir çok detayı içerecek. Ülkemiz havacılık kuralları gereğince, dronelar için maksimum uçuş irtifası olarak belirlenen 120 metre yüksekliğinde kargo taşımacılık faaliyetlerinin gerçekleşeceği ilk paylaşılan bilgiler arasında. Bu yükseklikte uçan droneların çevresel faktörlerden ne denli etkileneceği bilinmemekle beraber, önlem alınması gereken bir çok çevresel tehlike unsuru bulunmaktadır. Elektrik telleri, bölgede uçan kuşlar, yüksek frekanslı radyo istasyonları gibi droneların güvenli uçuşunun engelleyebilecek unsurlar için çözüm üretildiğinde, şehirlerimizin üzerinde teslimat için havalanan İHA’ları görmek zaman içerisinde sıradanlaşacak.

Büyük Şirketlerden Büyük Projeler

Amazon Prime Air ve DHL Express gibi küresel alanda etki sahibi hava kargo şirketlerinin drone teslimatı üzerinde yoğun çalışmalar yaptıklarını duymuşsunuzdur.

Amazon Prime Air ilk drone teslimatını 7 Aralık 2016 tarihinde, tamamen otonom bir şekilde başarıyla tamamladı. Akabinde DHL Express 29 Mayıs 2019 tarihinde yerel teslimatları gerçekleştirmek üzere ilk otonom teslimat dronelarını havalandırdılar. Bu iki proje her ne kadar nefes kesici olsa da sistemsel hataları ve çevresel engelleri tamamen önleyecek ve sorunları minimuma indirgeyebilecek bir formül geliştiremediler ancak bizlere, drone teslimatının hayatımıza dahil olup ne gibi kolaylıkları beraberinde getirebileceğini göstermiş oldular. Yüksek yapılar arasında yaşadığımız bu kalabalık şehirlerde drone teslimatlarının başlaması sandığımız kadar imkansız değil.

Amazon Prime Air Drone Teslimatı

Devriye Droneları

Önümüzdeki yıllarda polislerin devriye rutinlerinin yerini, gökyüzünde dolaşan dronelar alabilir. Böylelikle hızlı gelişen kamusal suçlara anlık müdahaleler uygulanabilir, doğal afetlere müdahale süresi kısalabilir ve hatta trafik kazalarının konumuna erişim hız kazanabilir. Yalnızca şehirlerimizde değil, aynı zamanda askeri üslerin ve sınırların güvenliği için de devriye droneları etkili olacaktır.